Regen, regen, regen en dan kan je erop wachten: een slakkenplaag in jouw tuin! Wat is het nut van de slak, horen we je zeggen? En hoe zorg je ervoor dat ze je tuin niet overnemen? Check deze natuurvriendelijke tips van Milieu Centraal en onze duurzame tuinvrouw Anne Wieggers en je hebt geen last meer van ze.

Welke slak glibbert daar?

Over het algemeen geldt dat slakken eigenlijk hele goede opruimers zijn. Ze eten met groot gemak bergen dode bladeren en rotte plantenresten. Ze hebben dus wel degelijk een taak in de tuin! En wist je dat de meeste slakken jouw levende planten helemaal niet lekker vinden? Tuurlijk, dat geldt niet voor alle slakken, welke slak hapt er naar jouw frisgroene blaadjes? Vaak zijn dat naaktslakken en de segrijnslak. Herken je ze? 

Tip 1: deze planten lusten slakken niet

Er zijn inheemse planten en kruiden waar slakken met een grote bocht omheen glibberen. Denk aan tijm en bieslook, maar ook bosanemoon, duizendblad en klimop. Wil je de hele lijst met planten en kruiden nalezen? Lees meer bij Milieu Centraal

Tip 2: ga voor een vogelvriendelijke tuin

Slakken zijn goed voer voor kippen, padden, egels en vogels. Logisch misschien, maar zorg er dus voor dat deze dieren zich thuis voelen. Dan lossen zij voor jou het slakkenprobleem op.

Zo doe je dat!

Ken jij dit handig ezelsbruggetje al van 3 V’s? Als je zorgt voor 'Voedsel, Veiligheid en Voortplantingsmogelijkheid', dan komen de vogels vanzelf!

vogelvriendelijke tuin

Tip 3: allemaal aan het bier

'Slakken zijn notoire alcoholisten', zegt onze duurzame tuinvrouw Anne Wieggers. Ben je ten einde raad en wil je echt van de slakken af? Zorg voor een centrale verzamelplek en lok ze met een bierval naar één plek. Ze komen terecht in de val en kunnen verdrinken. Wil je dat liever niet? Anne vult de val bijvoorbeeld halfvol en plukt de slakken er dan snel uit. Wil je ze uitzetten? Pak ze op en zet ze uit op een ruime afstand van jouw tuin. Die zie je dan echt niet meer terug.

Ken jij koperplakband of de anti-slakken ring al?
Staat leuk op een pot en in de border én werkt goed tegen slakken

Tip 5: verzamel eierschalen, schelpen of een pluk schapenwol

Tenslotte een laatste tip: maak het ze moeilijk met nog meer obstakels in de tuin. Verzamel eierschalen, schelpen en schapenwol. En leg hiemee een omheining aan rondom je kwetsbare planten. Slakken houden er niet van, zo'n stugge ondergrond, en glibberen er maar al te graag omheen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ook zo gek op tips voor je tuin, terras of balkon? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief met volop groene inspiratie!

Helleborussen tuin in Sellingen | Fotografie: Marjon Lukje
Geschreven door
Annamara Hamersma
Datum